DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20489014.07116%
Kırklareli
27°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bulgaristan DOST Partisi gerçeği

Bulgaristan DOST Partisi gerçeği

ABONE OL
10 Ağustos 2024 18:30
Bulgaristan DOST Partisi gerçeği
2

BEĞENDİM

ABONE OL
1 Ağustos günündeki “4 soru 4 cevap” programında, Merdan Yanardağ, “Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi” [HÖH(D(p)S] ve DOST Partisi konusunda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor. Bilgisi olmadığı bir konuda, sadece AKP’ ye çamur atmak için konuşuyor.
HÖH(D(p)S, Bulgaristan eski rejiminin gestaposu sayılan gizli servisi DS tarafından Bulgaristan’da yaşayan Türklerin asimilasyonu için kurulmuştur. Kurucularının hemen hemen hepsi eski DS ajanıdır. Bilindiği gibi DS, 1983-1989 yıllarında Bulgaristan’da yaşayan Türklere en çok zulm eden bir kuruluştu. Aynı dönemde DS tarafından aralarında 20 aylık bir bebek, 16 yaşında bir çocuk olmak üzere 60 civarında Türk katledilmiş olup, binlercesi işkenceden geçirilmiş, binlercesi de işkence kamplarına ve cezaevlerine tıkılmıştır.
DOST Partisi kuruluşuna gelince…
2015 yılının sonunda, dönemin HÖH(D(p)S başkanı Lütfi Mestan, Kuzey Atlantik değerlerini savunduğu için, eski DS ajanları tarafından baskı altına alındı, o zaman 35 yaşında olan bir eski DS ajanının torunu olan Delyan Peevski tarafından ölümle tehdit edildi ve Türkiye Sofya Büyükelçiliğine sığınmak zorunda kaldı (Aynı Peevski’nin dedesi Angel Krıstev, 1966 yılında Sovyetler birliği gizli servisi olan KGB’nin “NATO ülkelerinde karışıklık yaratma” kararı doğrultusunda, Abuzer Uğurlu ve Sarı Avni ile daha 70’li senelerde, Türkiye’ye silah, uyuşturucu ve sigara kaçakçılığını organize eden bir DS ajanıydı. 2014 MASAK raporlarında, Peevski’nin şirketi olan Bulgartabak,  PKK ile sigara kaçakçılığı yaptığı belirtilmektedir).
Ondan sonra HÖH(D(p)S’den kopmalar oldu ve 2016 yılının başında DOST Partisi kuruldu. DOST Partisini sadece AKP değil, CHP ve MHP’ de, “olaya partiler üstü bakıyoruz” diyerek destek çıktılar.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan’da Türklerin yaşadığı bölgelere, ilk aşamada 200 milyon Euro, daha sonra 1 milyar Euro proje desteği verileceğini açıkladı…

CHP temsilcisi Ahmet Akın, MHP temsilcisi Semih Yalçın,  dönemin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe ve AKP temsilcisi Fatma Betül Kaya DOST partisi kongresinde.

Aynı yılın Nisan ayında yapılan DOST Partisi kongresine AKP’den Fatma Betül Kaya, CHP’den Ahmet Akın ve MHP’den Edip Semih Yalçın katılarak birer konuşma yaptılar. Fakat Mayıs ayında Türkiye’de Ahmet Davutoğlu yerine Binali Yıldırım Başbakan olunca AKP kurmayları, DOST partisinin laikliği, Atatürk değerlerini savunduğu, toplantılarda “Yurtta barış, dünyada barış”, ” Ne mutlu Türküm diyene ” gibi sloganlar kullanıldığı için rahatsız oldular ve AKP’ye yakın üç dinci milletvekili(Şaban Ali Ahmet, Hüseyin Hafızov ve Aydoğan Ali) ile DOST partisinin içine nifak tohumları ekmeye başladılar. Aynı üçlü, DOST Partisi başkanının içtiği viskinin, kullandığı puronun hesabını yapmaya başlayarak, yavaş yavaş parti içinde muhalefet yapmaya başlasalar da,  “ne olur ne olmaz” gibilerinden seslenerek 2017 seçimlerine kadar parti içinde pasif muhalefet yapmaya devam ettiler. 
2017 Bulgaristan genel seçimlerinde DOST Partisine Bulgaristan derin devletinin çeşitli zorluklar çıkardığı gibi, Türkiye’deki kurumlar da zorluk çıkardılar. Buna rağmen DOST Partisi % 3 oy aldı.
Yanardağ, “Bulgaristan ‘Hak ve Özgürlükler Hareketi’ baraj altında kaldı” diyor. Burada da yanılıyor. HÖH(D(p)S, 1990 yılındaki kuruluşundan sonra, hiç baraj altında kalmadı.
Geçen Şubat ayında yapılan HÖH(D(p)S kongresinde, partinin gerçek sahipleri olan eski DS kurmayları, PKK ile sigara kaçakçılığı yapan Delyan Peevski’yi, “Türk partisinin” başına geçirdiler.
Yani gerçek sahipleri, HÖH(D(p)S’yi geri aldılar… 

Hak ve Özgürlükler Hareketi {HÖH/D(p)S}, senelerdir yürüttüğü politikalarla Bulgaristan’da yaşayan Türkleri, Hıristiyan-Slav kültürüyle bütünleştirmesine rağmen, Ankara bürokrasisi, CHP ve MHP gibi partiler ve bazı göçmen dernekleri, senelerdir Bulgaristan’daki Türklere “Bölünmeyin!” diye seslenerek, maalesef HÖH/D(p)S partisine oy verilmesini destekliyorlardı(Sarı Avni ve Abuzer Uğurlu’nun mirasçıları, Türkiye siyasetinde ne kadar etkili bilmiyorum. Ancak İstanbul’daki mafya çevreleri, Sofya’daki Vitoşa otelinde, eski DS ajanlarından oluşan Bulgaristan derin devlet temsilcileriyle işbirliği antlaşması yaptıkları bilinmektedir).

Peki, “Bölünmeyin!” derken ne destekleniyordu?

1989 öncesi Bulgaristan’da yaşayan Türklere zulmeden eski DS ajanlarının HÖH/D(p)S’de yöneticilik yapmaya devam etmelerini…

1989 öncesi Türkçe konuşanlara ceza kesenleri, cami önlerinde nöbet tutanları, buzdolaplarında kurban etleri arayanları, Türklerin asimilasyonu için çaba gösterenleri, yani zulmün bir parçası olanları veya onların çocuklarını HÖH/D(p)S saflarından belediye başkanı, milletvekili, işadamı vs olmalarını…

HÖH/D(p)S’ nin yönetimindeki Kırcaali, Koşukavak, Mastanlı, İridere gibi belediye merkezlerinde tek bir Türk çocuğunun Türkçe öğrenim görmemesini…

1992 yılında 115 bin Türk çocuğu, Bulgaristan da Türkçe eğitim görürken, şimdilerde bu sayının, 1-2 binlere düşürülmesini…

HÖH/D(p)S’nin vurdumduymazlığı sayesinde, Bulgaristan’da 1993 yılından 2019 yılına kadar Türkçe ders kitaplarının basılmamasını…

HÖH/D(p)S yönetiminde bulunan tüm belediyelerdeki okullarda Türk Müslüman çocuklarına domuz eti yedirilmesinin devamını ve daha fazla çocuğa bu konuda damak alışkanlığı edindirilmesini…

90’lı senelerde camiler Cuma namazlarında dolup taşarken, HÖH/D(p)S’nin yürüttüğü politikalar sayesinde, Bulgaristan’da, Cuma namazlarına giden Müslüman Türklerin oranının % 2’lere düşürülmesini…

Bulgaristan’da HÖH/D(p)S politikalarına karşı çıkan, yani aynı partinin yandaşı olmayan Türklerin ekonomik olarak çökertilip saf dışı bırakılmasını ve Bulgaristan’da yaşayan Türklerin yarısından fazlasını çil yavrusu gibi dağıtılarak gurbet yollara düşürülmesini…

Hakkını yememek gerekir ki, Ak Parti, senelerdir HÖH/D(p)S’ye mesafeli davranmaya çalıştı. Hatta 2012- 2013 yıllarında ipleri tamamen kopardı. Fakat parti içi muhalefetin, Ankara bürokrasisindeki “Balkan uzmanlarının” ve muhalefet partilerinin “Bulgaristan’daki Türkler bölünüyor” baskılarından sonra, politika değişikliğine gitmek zorunda kaldı.

 2015 yılında, HÖH/D(p)S’nin fahri başkanı Ahmet Doğan’ın, Türkiye karşıtı ve  Rusya yanlısı açıklamasından ve daha sonra Lütfi Mestan’ın parti başkanlığından azledilmesinden sonra, Ankara’daki iktidar, HÖH/D(p)S ile ipleri yeniden kopardı. Fakat Ankara bürokrasisi ve muhalefeti temkinli davranmaya devam etti.

Ancak Bulgaristan’da yeni kurulan DOST partisinin 10 Nisan 2016 yılında Sofya’da yapılan 1. Olağan Kongresine katılan gerek Ak Parti, gerek CHP ve gerek MHP temsilcilerinin şu konuşmalarından  bu konuda artık hemfikir oldukları anlaşılıyor:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Kaya’nın “DOST Partisinin bütün Bulgar halkının refahı ve huzuru için projeler üreteceğine, Bulgaristan’da demokrasinin güçlenmesi ve hukukun üstünlüğü için çaba göstereceğine inanıyoruz…

…DOST Partisi kuruluş bildirisinde vurgulandığı gibi, etnik, dini ve kültürel farklılıklar bir ülke için tehdit değil zenginliktir. DOST Partisi şemsiyesi altında bir araya gelen etnik ve dini kökeni ne olursa olsun herkes, bu ülkenin zenginlikleri olarak, Bulgaristan’ın esenliğine ve istikrarına olumlu katkıda bulunacaktır…” demesi…

CHP milletvekili Ahmet Kaya

Dönemin CHP milletvekili Ahmet Kaya

CHP Milletvekili Ahmet Akın’ın, “Cumhuriyet Halk Partisinin başka ülkelerin vatandaşı olan soydaşlarımızla olan gönül bağı çok güçlüdür. Soydaşlarımızın sorunlarını ve o ülkelerde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Soydaşlarımızın kendi aralarındaki dayanışmalarının güçlü olması, barış ve huzur içerisinde yaşamaları bizim en büyük dileğimizdir. Burada daha önce soydaşlarımızın hangi acıları yaşadıklarını biliyoruz. Şimdi o yıllarda yerinden yurdundan edilmiş, sürgüne gönderilmiş Bulgaristan vatandaşı Türklerin gözü kulağı buradaki gelişmelerde. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak başka ülkelerin vatandaşı olan soydaşlarımızla ilgi konuların Türkiye’de iç politika malzemesi yapılmasından yana hiçbir zaman olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Bu konuların partiler üstü bir anlayışla ele alınmasından yanayız. Bizim için önemli olan soydaşlarımızın hakları ve çıkarlarıdır. Bu konuda üzerimize düşen ne olursa onu yapma çabası ve anlayışı içerisinde olduk. Umuyoruz, diliyoruz ve bekliyoruz ki kurmuş olduğunuz DOST partisi ve başlattığınız yeni siyasi hareket bu anlamda başarıya ulaşır. Geçtiğimiz günlerde partinizin temsilcileri Türkiye’ye geldiler, Genel Başkanımızı ziyaret ettiler. CHP her zaman soydaşlarımızla ve onların temsilcileri ile dayanışma içinde olacaktır. Onların sorunlarının ve dertlerinin bundan önce olduğu gibi bundan sonra da takipçisi olacaktır…” demesi…

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Edip Semih Yalçın’ın, “…Ses bayrağımız olan Türkçe dünyanın üzerinde neresinde dalgalanıyorsa veya konuşuluyorsa, o parça bizim vatanımızdır…” demesi, Ankara’nın iktidarıyla ve muhalefetiyle politika değiştirdiğini görmek mümkün. Artık iktidarıyla, muhalefetiyle DOST partisi desteklenecek, HÖH/D(p)S’ye ise mesafeli davranılacağı açıkça görülüyordu.

DOST partisi kongresinde, bir olumlu gelişme daha yaşandı:

Senelerdir HÖH/D(p)S kürsülerinin misafiri olan Balkan- Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu temsilcileri, bu sefer  DOST partisi kongresinde olmaları sevindiriciydi…

Yani Türkiye iktidarıyla, muhalefetiyle, göçmen dernekleriyle, DOST Partisini desteklemişti…

Mayıs 2016 yılında, mafyanın, kaçakçıların ve dini tarikatların desteğiyle, birazda olsa Türk ulusal bilinci olan Ahmet Davutoğlu Başbakanlıktan indirildikten sonra, Türkiye’de İngiliz Dostları Derneği(İngiliz Muhipleri Derneği) zihniyeti, yani “Tövbe yarabbi, tövbe Türklüğüme, beni Türk milletinden addetme” diyen Mustafa Sabri zihniyeti hakim oldu… “Ne mutlu Türküm diyene” sloganları atan DOST Partisi, gerek Bulgaristan, gerek Türkiye’deki bazı çevrelerce dışlandı ve 2017 yapılan Bulgaristan seçimlerinde % 4 barajını geçememesi için her türlü alçaklık yapıldı.

2017 seçimlerinden sonra, yukarıda adı geçen AKP’ye yakın dinci üçlü ve partiye dava için değil, para için gelenlerin katkısıyla DOST Partisi dağılma sürecine girdi…

Şimdi HÖH/D(p)S’de dağılma sürecine girdi, 47 milletvekilinin 25’i Ahmet Doğan, 22’si ise Delyan Peevski taraftarı oldu…

Maalesef dinciler, kaçakçılar, şereften yoksun olanlar, elbirliğiyle Bulgaristan’da yaşayan Türkleri sattılar.

Şimdi aynı çevreler, “Biz Ahmet Doğan’ın arkasındayız” diyorlar.

Peki, Ahmet Doğan’ın ve Delyan Peevski’nin iplerinin aynı güç odakları tarafından çekildiğini bilmezler mi?

Durmuş Arda

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.