Birkaç gün önce, Bulgaristan parlamentosunda, Bulgaristan vatandaşı olan Türkler açısından iki önemli yasa çıkartıldı.
Bunlardan birisi, Bulgaristan dışında yaşayan vatandaşlar için oluşturulması düşünülen “Yurtdışı seçim bölgesi” yasa tasarısının iktidardaki GERP, BSP(eski rejimin tek partisi olan BKP’nin devamı), HÖH/D(p)S( Türklerin Hıristiyan- Slav kültürüyle bütünleşmesi için çalışan bir parti), Vatansever Cephe( etnik milliyetçilik yapan bir oluşum), ATAKA( etnik milliyetçilik yapan bir parti) ve ABV( BSP partisinden kopanların kurduğu bir parti) gibi partilerin karşı çıkmasıyla reddedilmesi…
İkincisi ise, Bulgaristan parlamentosundaki HÖH/D(p)S dışındaki aynı partilerin desteğiyle yapılan seçim yasasındaki değişiklikle, Türkiye’de ve dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına, sadece Bulgaristan dış temsilciliklerinde oy kullanma hakkı tanınması…
Bulgaristan’da yaşayan Türklerin çoğu, çeşitli nedenlerle yerinden yurdundan edildiğine göre…
Bu iki yasayla, Bulgaristan dışında yaşayan Türklerin seçme ve seçilme hakları neredeyse ellerinden alınıyor.
Hatırlatmak isterik ki, bir önceki Bulgaristan genel seçimlerinde, sadece Türkiye’deki göçmenlerin yoğun olduğu bölgelere 130 seçim sandığı açılmıştı ve bu sandıklarda 60 binden fazla göçmen oy kullanmıştı.
Her ne kadar HÖH/D(p)S milletvekilleri, doğrudan destek vermeseler de, “Yurtdışı seçim bölgesi” yasasına karşı oy verdikleri için, Bulgaristan dış temsilcilikleri dışındaki oy kullanma hakkı gaspına, dolaylı yoldan destek vermiş oluyorlar.
Şimdi olayın vahametini bir düşünelim:
1989 zorunlu göçüyle Türkiye’ye göç etmiş birkaç yüz bin Bulgaristan vatandaşının oy kullanma hakkı vardır. Bu seçmenlerin sadece yarısı, Bulgaristan genel seçimlerinde oy kullanma haklarını kullansalar, bu 150 binden fazla seçmen demektir.
Batı Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de Bulgaristan vatandaşı binlerce Türk asıllı gurbetçi vardır.
Örneğin 150 binden fazla seçmene, Türkiye’deki birkaç Bulgaristan temsilciliğinde nasıl oy kullandıracaksınız?
Bulgaristan seçim yasasına göre, “Seçim esnasında, seçim saatinin bitiminden sonra, seçimlerin yapıldığı binada ve dışında sırada bekleyen seçmenler varsa, seçimler devam eder” denilmektedir.
Örneğin seçim gününde, Bulgaristan dış temsilciliği olan Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğuna 40 bin seçmenin yığıldığını var sayarsak…
Bir binada ve bir günde bunların oy kullanması mümkün müdür? Bu seçmenlerin oy kullanması kaç gün sürer? 5, 10, 15 gün…
Peki, Bulgaristan parlamentosundaki GERB gibi sağ, Vatansever Cephe ve Ataka gibi etnik milliyetçi, BSP, HÖH/D(p)S ve ABV gibi eski rejim partisi kalıntısı olan partileri, hangi neden bu vahim karara itmiştir?
Korku!
Bulgaristan’daki Türklerin vatandaşlık haklarını kullanarak özgürce oy kullanma haklarından duydukları korku!
Yeni kurulan DOST partisinin patlama yapmasından duydukları korku!
Durmuş Arda
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.