Bulgaristan’ın Kırcaali merkezli Altay Derneği Başkanı Cevdet Mustafa ve Dernek Üyesi Mehmet Tevfik, Bulgar hükümetinin halen asimilasyona devam ettiğini söyleyerek kendi hazırladıkları ‘Komşu ülkelerde ve Balkan ülkelerinde yaşayan Türkler’ konulu kanun önerisini Edirne’deki siyasi partilere verdi. Mustafa, söz konusu kanun önerisiyle Türk hükümetinden yardım beklediklerini belirterek, “Çocuklarımız şu anda 1993 yılında kalma Türkçe kitaplarını iğne iplikle dikip okuyor. Türkçe okuma sayısı sıfırlanmaya kadar geldi” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Edirne Belediye Başkanlığı’na yazdıkları mektupla gündeme gelen Altay Derneği yetkilileri, dün Edirne’ye gelerek bazı siyasi partilere Bulgaristan’daki Türkçe öğrenme ve Türk hakları konusunda hazırladıkları kanun önerisini verdi. Dernek Başkanı Mustafa, tamamen kendi hazırladıkları kanunla oradaki gençlerin baskı altında değil, özgürcü ve kendi özünü iyi bilerek yaşayabileceğini kaydetti.
“TÜRKÇE OKUMA SAYISI SIFIRLANMAYA KADAR GELDİ”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Edirne İl Başkanlığı ziyareti sırasında konuyla ilgili açıklama yapan Altay Derneği Başkanı Cevdet Mustafa, Bulgaristan’daki Türkler ve Müslümanlar’ın yaşadığı sıkıntı ve sorunlarla ilgili bir çalışma yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi;
“Bulgaristan’da sözde demokrasi döneminden, 1990’ın başlarından beri Türklerin hakları sözde geri verildi. Bunun içinde Türkçe okumak ve ibadet serbestti. Fakat bu durum ne yazık ki böyle gelişmedi. Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı’na göre 1993 senesinde Türkçe okuyan çocuk sayısı 130 bin civarındaydı. Bugüne baktığımızda ancak 5 bin çocuk Türkçe okuyor. Bu 5 bin çocuktan da çoğu devamlı gidemiyor Türkçe sınıflarına. Bulgar devleti bir nevi sınırlamalar getirdi. Türkçe okuma sınıfı oluşması için 10-15 çocuk şartı koştu. Türkçe kitapları 1993’de basıldığından beri bu zamana kadar hiç kitap yenilenmedi. Şu anda o Türkçe kitaplarını iğne iplikle dikiyorlar. Böylelikle Türkçe okuma sayısı sıfırlanmaya kadar geldi.
“TÜRKLER’İN HAKLARI KORUNMUYOR”
Şu anda Türkler’in çokça yaşadığı Kırcaali bölgesinde çok az sayıda yüzde 1-2 oranında Türkçe okuyan var. Merkezde zaten kimse Türkçe okumuyor. Biz bunun teşvik edilmesini istiyoruz. Türklük kimliğinin kazanılmasını, bu kimliğin gelişmesini istiyoruz çocuklarımızda. Bununla ilgili sözde Türkler’in partisi gibi görülen partilerin içeride yaptığı siyasi destekler çok az. Türkler’in haklarını korumuyorlar. Bu yüzden Türkiye’nin bir kanun kabul etmesini istiyoruz. Bununla ilgili bir örnek hazırladık. Bunun ismi ‘Komşu ülkelerde ve Balkan ülkelerinde yaşayan Türkler Kanunu’ olabilir. Buradan yola çıkarak yaptığımız kanunun örneğini Edirne’deki siyasi partilere getiriyoruz.”
Söz konusu kanunun gençlerin kendi özünü çok daha iyi tanıyıp, kendi kültürüne yakın olmalarına katkı sağlayacağını düşündüklerini söyleyen Mustafa; “Bu kanunun Türk gençlerinin kendi özünü çok daha iyi tanımasına ve kendi kültürüne çok daha yakın olacaklarına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bunun aslında Bulgaristan’la ikili ilişkilerde de faydası olacağını düşünüyoruz. Çünkü bu gençlerimiz baskı altında değil, özgürcü ve kendi özünü iyi bilerek yaşadığı ülkeye daha faydalı olabilir. Biz Türk mevzuatını çok iyi tanımıyoruz. Hükümetten tek isteğimiz, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına uygun bir kanun hazırlanmasını, Bulgaristan’la da bunun uygulanması için irtibata geçilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Olgay GÜLER, Edirne Hudut Gazetesi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.