Her Cuma ve bayram namazlarında, Müslüman cemaat, Sofya’daki tek caminin içine sığmadığı için, caminin dışında namaz kılmak zorunda bırakılmaktadır.
Dünkü Cuma namazında da öyle olmuştur…
Bulgaristan’da yaşayan Türk ve Müslüman karşıtlığı ile bilinen sakat tv’nin kadın muhabiri, bir gün önceki Fransa Nice’deki “İslam terörünü” de fırsat bilerek, cami dışında namaz kılanlara,
“Cami önünde namaz kılarak, Belediyenin( Sofya) yayınladığı genelgeyi çiğnemiyor musunuz?” diye soru yöneltiyor.
Daha sonra skat tv muhabirinin karşısına DOST partisi milletvekili Hüseyin Hafızov çıkıyor ve gerekli cevabı veriyor.
Peki, Sofya camisinin önünde namaz kılmak yasadışı mıdır?
Bilindiği gibi, 1877–1878 Osmanlı devleti -Rusya savaşından sonra, Sofya ve civarında 64 cami vardı, fakat daha sonra bu camilerin 61’i yasadışı yollarla yıkılmıştır.
Bugün ayakta sadece üç cami kalabilmiştir. Bunlar Arkeoloji müzesine çevrilen Büyük Camii, Sv. (Aziz) Sedmoçislenitsi kilisesine çevrilen Kara Camii ve hala ibadete açık olan Seyfullah Efendi veya halk arasında Hamambaşı olarak bilinen camidir.
Yine bilindiği gibi, 1877 – 1878 Osmanlı – Rusya savaşında Osmanlı devleti yenilmiş ve daha sonra Osmanlı, Rusya ve büyük Batı ülkeleri arasında imzalanan uluslararası Berlin Antlaşmasına, Osmanlı devleti ile Bulgaristan arasında imzalanan ikili 1909 tarihli İstanbul Protokolüne ve 1913 tarihli İstanbul Antlaşmasına göre, Müslümanlara ait olan camilerin ve vakıf mallarının korunacağına dair imzalar atılmıştır. Buna rağmen, tüm Bulgaristan’da olduğu gibi, Sofya’daki camiler de yağmurlu ve gök gürültülü havalarda bombalanıp yıkılmış, daha sonra “yıldırım düştü, yangın çıktı ve yıkıldı” gibi bahanelerle geçiştirilmiştir.
Sofya’nın şehir planlaması yapılırken, Sofya’da ibadete açık olan tek caminin bahçe kısmı kademe kademe daraltılarak gasp edilmiştir. Bununla da yetinilmeyip, caminin revak (sundurma) kolonlarından birisi tamamen cami dışına bırakılmış olup, iki revak kolonlarının arası ise kaldırım yoluna çevrilmiştir. Hatta cami revak altının bir bölümü, yağmurlu havalarda yoldan geçenlerin sığınma yeri olmuştur. Cami dışında bırakılan revak kolonlarından birisi ise, – uygun zamanda – arabalar “ kazara” çarpsın diye yoldan sadece 50 cm mesafede bırakılmıştır.
Yine Sofya’da şehir planlaması yapılırken, kiliselerin onlarca metre yakınından metro veya tramvay geçirilmemeye özen gösterilirken, Sofya’da ibadete açık olan tek camiye zarar verilsin ve çatlaklar oluşturup yıkılsın diye hemen altından metro ve birkaç metresinden de tramvay geçirilmesinde bir sakınca görülmemektedir.
Görüldüğü gibi, Sofya camisinin önünde namaz kılanlar, sokakta değil, gasp edilen cami bahçesinde namaz kılmaktadırlar.
Ancak Sofya Belediyesinin bu konuda bir genelgesi varsa, uluslararası ve ikili antlaşmalara göre, bunun tamamen yasadışı olduğu da bir gerçektir?
Haber: Durmuş Arda
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.