Kırcaali merkezli ALTAY Derneği, Kırcaali merkezdeki Türkçe, Bulgarca ve İngilizce dil kurslarının yanı sıra Koşukavak, Mestanlı ve Eğridere merkezlerinde de Türkçe öğrenimi kursları düzenlemektedir. Cebel merkezde de, Türkçe öğrenimi kursları düzenleme çalışmalarımız sürmektedir.
Kırcaali merkezde düzenlediğimiz Türkçe öğrenimi kursu, 01. 02. 2017 tarihinde, yaşları 8-14 arasında değişen 17 öğrenciyle açılmış olup, bir sene içinde toplam 49 çocuk Türkçe öğrenimi almıştır. Bu çocuklardan 17’si, ailelerinin Batı Avrupa ülkelerine göçü veya çeşitli nedenlerden dolayı daha sonra ayrılmışlardır. Ancak Türkçe öğrenimi kursundan ayrılan çocukların hepsi, en az üç ay temel Türkçe öğrenimi almışlardır.
Şu an Kırcaali merkezden 32 ve bu Ocak ayında Kırcaali merkeze 10 km mesafedeki Sürmenler(Şiroko Pole) köyünden taşımalı olarak getirdiğimiz 15 çocukla birlikte, Kırcaali merkezdeki dershanemizde 47, Eylül ayında Mestanlı’da açtığımız dershanemizde 16, Ekim ayında Koşukavak’da açtığımız dershanemizde 14, yine Ekim ayında Eğridere’de açtığımız dershanemizde 17 çocuk olmak üzere, toplam 94 çocuk, Türkçe öğrenim görmektedir.
Kırcaali merkezde 12 ve Koşukavak merkezde 9 olmak üzere, toplam 19 çocuk, düzenlediğimiz saz(bağlama, darbuka vs) aletleri çalma kursuna katılmaktadır. Müzik derslerinde kullanılmak üzere 14 bağlama, 1 ud, 1 cümbüş, 7 darbuka, 9 tef, temin edilmiştir. Kırcaali merkezde düzenlediğimiz İngilizce kursuna da 11 çocuk katılmaktadır. Kız çocuklarının isteği üzerine, halk folklor kostümleri temin edilerek Kırcaali ve Eğridere gruplarımızda, yöresel Türk halk oyunları ekipleri oluşturulmuştur.
Derneğimiz 6 Türkçe, 2 Müzik ve 1 İngilizce öğretmeni olmak üzere, toplam 9 öğretmen ekibiyle çalışmaktadır.
Türkçe örenim kursuna katılan çocuklarımız, Bulgaristan müfredatında 4. sınıfa kadar olan 2013 yılı basımlı Yardımcı Ders Kitapları( Bilindiği gibi, Bulgaristan’da 1993 yılından beri ana Türkçe ders kitapları basılmamaktadır) ile Türkçe öğrenimine başlayıp, Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkçe Öğretimi Ders kitapları ile devam edilmektedir.
Bölge Belediyelerinden 30-35 metrekarelik dershane odaları talep etmemize rağmen, Cebel dışındaki belediyelerden olumlu sonuç alamadık.
Örneğin Eğridere Belediye başkanı Resmi Murad, ilk önce bir dershane odası temin edeceği sözü vermiş olsa da, daha sonra mensup olduğu partideki üstlerinden başka doğrultuda emir almış olacak ki, “Siz DOST Partisi yandaşısınız” gerekçesine sığınarak, bundan vazgeçti. Sağ olsun Koşukavak Belediye başkanı Sebihan Mehmed, “Mesai saatleri içinde Belediye Çocuk Kulübünde(ODK) bir oda kullanabilirsiniz, çünkü diğer zamanlarda kapalı” sözü verdi, fakat mesai saatleri içinde çocukların normal okulda oldukları için, o da bize uygun gelmedi. Ancak biz Koşukavak’da Türkçe öğretimine başladıktan bir ay sonra, Koşukavak Belediye Çocuk Kulübünde de 10-12 çocuklu Türkçe Öğretimi grubu oluşturuldu. Eğridere belediyesinin de benzer girişimlere başlatıldığı, fakat başarısızlıkla sonuçlandığı bilinmektedir.
Biz, ALTAY Derneği olarak, Bulgaristan’da Türkçe öğrenimi konusuna partiler üstü bakıyoruz ve bu konuda tüm siyasi partilerle ve kurumlarla işbirliği yapmaya hazırız.
Ancak Bulgaristan’da yaşayan Türkleri temsil ettiklerini iddia eden HÖH/DPS ve DOST Partilerinden- maddi ve manevi- hiçbir destek görmüyoruz. HÖH/DPS, bizim DOST Partisi yandaşı olduğumuz gerekçesiyle bize mesafe koyuyor. DOST Partisi üst yöneticiler ise, – hangi siyasi güçle yapacaklarını açıklamadan – “Sizin girişiminiz çözüm değil, biz Türkçe’nin okullarda mecburi okutulmasını istiyoruz” diyerek, bizim Kırcaali bölgesinde başlattığımız Türkçe öğretimi seferberliğini küçümsüyorlar.
Bazı belediyeler gibi, bazı kurum ve kuruluşlar da bize destek vermekten çekiniyor. Çünkü onların senelerdir kaynak aktardıkları güdümlü Sivil Toplum Kuruluşları olduğu için, bize destek çıkmaktan çekiniyorlar.
Bizim tüm faaliyetlerimiz yasal çerçeve içindedir!
Onun için bazı etnik milliyetçiler, “Türkçe öğreniminden rahatsız oluyoruz” diyemedikleri için, “Çocuklar, 15 Temmuz darbesi karşıtı ve Erdoğan’ı destekleyen mitinglere götürülüyor” iddiasında bulundukları gibi, bazı misyonerler veya onların yakınları da, “Türkçe derslerinden rahatsız oluyoruz” diyemedikleri için, “Çocuklara içki kaçakçılığı yaptırılıyor” iddiasında bulunuyorlar.
Burası Bulgaristan, buraları senelerdir o kadar ihmal edilmiş ki; akraba, arkadaş, dost, sırdaş vs kimin ne olduğu ve kimler için çalıştığı anlaşılmıyor.
Yine de son günlerde çok olumlu bir gelişme yaşandı…
Her ne kadar bizim Kırcaali bölgesinde başlattığımız Türkçe öğrenimi seferberliğini görmemezlikten gelmeye çalışsalar da, Kırcaali bölgesinin altı HÖH/DPS belediye başkanı, Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanından randevu alarak, Bulgaristan’da Türkçe öğretimi konusunda çeşitli zorluklar çıkartıldığını, 1992(doğrusu 1993) senesinden beri Türkçe ders kitaplarının basılmadığını 1992-93 Eğitim- öğretim yılında 114 bin çocuğun Türkçe öğrenim gördüğünü, şimdilerde bu sayının 6 binlerde( doğrusu bu beş sene önceki sayıdır, şimdilerde bu sayı iki bin beşyüzlerdedir) olduğunu, tüm Bulgaristan’da Anadil Türkçe müfettişlerinin olmadığından şikayet ettiler. Böyle bir girişim, HÖH/DPS iktidardayken dahi yapılmamıştır.
Koşukavak Belediye Çocuk Kulübünde(ODK) Türkçe dersleri oluşturulması, Kırcaali bölgesinin altı HÖH/DPS belediye başkanının ilk kez böyle bir çıkış yapmaları, ALTAY Derneğinin Kırcaali bölgesinde başlattığı Türkçe öğretimi seferberliğinin başarı hanesine yazılması gerek…
Durmuş Arda, ALTAY Derneği Türkçe ve müzik dersleri düzenleme yetkilisi
Fotoğraflarla ALTAY Derneği Türkçe dershaneleri:
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.