Birkaç gün önce, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı şöyle bir ilan yayınlamıştır:
“Türkiye Bursları ikinci dönem başvuruları 5 Şubat – 5 Mart 2018, üçüncü dönem başvuruları ise 16 Nisan – 14 Mayıs 2018 tarihleri arasında alınacaktır.
Bulgaristan için lisansüstü başvuruları ikinci dönem içerisinde 05 Şubat – 05 Mart 2018 tarihleri arasında; lisans başvuruları ise üçüncü dönem içerisinde 16 Nisan – 27 Mayıs 2018 tarihleri arasında kabul edilecektir.
Başvurular yalnızca internet aracılığıyla yapılmakta olup, başvuru şartları ile diğer ayrıntılı bilgilere www.turkiyeburslari.gov.tr ya da www.turkiyeburslari.org internet sitelerinden erişilebilir.”
Yukarıdaki ilanda belirtilenlere göre, bu, Bulgaristan’da yaşayan Türk asıllı gençler için bir velinimettir. Çünkü onların anadilleri olan Türkçe ile Türkiye’de lisans ve lisansüstü eğitim veren dünyanın en iyi 1000 Üniversitesi arasında 20 Üniversitede vardır.
Bunlar Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’dir. Bunların hepsinde İngilizce bölümleri olduğu gibi, ilk 10’u da, dünyanın en iyi 500 Üniversitesi arasındadır.
Bulgaristan’da ise, dünyanın 1000 en iyi arasına giren tek bir Üniversite vardır, o da 900’lü sıralarda bulunan Sofya Üniversitesi…
Bulgaristan’da doğan Türk asıllı çocukların Sofya Üniversitesinde öğrenim görme şansları % 1’den daha düşükken, Türkiye’de bulunan dünyanın en prestijli Üniversitelerinde öğrenim görme şansları % 90’lara kadar çıkmaktadır.
Çünkü dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında olan İstanbul Üniversitesi, her yıl Nisan veya Mayıs aylarında, Türkiye dışında doğup büyümüş Türk kökenli öğrenciler için, Yüksek Öğrenime geçiş Sınavları düzenlemektedir. Bu sınavı, Türkiye’deki 79 Üniversite de de tanımaktadır, yani yabancı uyruklu Türk kökenli öğrencilere kontenjan ayırarak, kendi bünyelerinde öğrenim görme imkanı vermektedir.
Yukarıdaki ilanda da belirtildiği gibi, Türkiye’deki çeşitli kurumlar, yabancı uyruklu Türk kökenli öğrencilere, içinde yurt ve yemek olmak üzere, ayda ayrıca 750 TL de burs imkanı da sağlamaktadır.
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi, sadece ders kitabı ücreti olmak üzere, yabancı uyruklu Türk kökenli öğrencilere, diplomaları dünyanın her yerinde geçerli olan Açık Öğretim imkanı sunmaktadırlar.
Bu sınavları, temel Türkçe öğrenimi almış, 40-50 Türkçe kitap okumuş ve ortalamanın üstünde genel kültürü olan her öğrenci kazanabilir.
Fakat Bulgaristan’daki bazı odaklar, Türk asıllı çocukların bu doğuştan olan şanslarının önünü kapatmak için her tür agresif politikayı uygulamaktan çekinmemektedirler.
Senelerdir yürütülen bu politikalardan ve malum “Türk partisi” olarak lanse edilen bir partinin ve Türkiye’deki bazı bürokratların da dönem dönem bu bu politikalara çanak tutmasından dolayı, gerek İstanbul Üniversitesi’nin, gerek Anadolu Üniversitesi’nin düzenlediği sınavlara veya başka kurumların düzenledikleri mülakatlara, Bulgaristan’dan katılan öğrenci sayısı 10-15’i geçmemektedir.
2016 verilerine göre Azerbaycan, 12 504 öğrenciyle, Türkiye’ye en çok öğrenci gönderen ülkedir; Türkmenistan 9 903 öğrenciyle ikinci sırada yer alırken, bu ülkeyi 9 689 öğrenciyle Suriye, 5 661 öğrenciyle İran, 4 414 öğrenciyle Irak, 4 338 öğrenciyle Afganistan, 1 994 öğrenciyle Kırgızistan, 1 993 öğrenciyle Yunanistan, 1 986 öğrenciyle Kazakistan, 1 668 öğrenciyle Libya takip ediyor. Bulgaristan’dan Türkiye’ye giden öğrenci sayısı ise birkaç yüz civarındadır, onların büyük çoğunluğu da yabancı öğrenci kontenjanından yararlanan Türk vatandaşlığı da olanlardır.
Bunu, Türkiye ve Bulgaristan’ın da komşusu olan Yunanistan ile kıyaslamak gerekirse…
Yunanistan’da 150 bin civarında Türk yaşamaktadır, fakat Türkiye’ye 2 bin civarında Üniversite öğrencisi göndermektedir. Oysa Bulgaristan’da bir milyon civarında Türk yaşamaktadır. Batı Trakya’da yaşayan Türklere tanınan ayrıcalığın bir kısmı, Bulgaristan’da yaşayan Türk asıllı gençlere tanınmış olsa…
Bulgaristan’dan Türkiye’ye gidip Üniversite öğrenimi gören örencisi sayısının 10 binden fazla olması gerekiyor…
arda-tuna.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.