Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna başlattığı Barış Pınarı Harekatı Bulgaristan’ın ve AB ülkelerinin üzerindeki mülteci baskısını ortadan kaldıracaktır.
Türkiye’nin 9 Ekim günü başlattığı Barış Pınarı Harekatı Suriye Krizindeki düğümü çözmek için yeni fırsatlar doğurmuştur. Zira halihazırda bölgede Suriye halkını ve Türkiye sınırlarını tedhiş eden en büyük terör yapısı olan PYD/YPG büyük ölçüde tasfiye olacaktır.
Türkiye, 2017 yılında başarıyla neticelendirilen Fırat Kalkanı Harekatı ve 2018 yılında icra edilen Zeytin Dalı Harekatı’yla 4.000 km²’yi aşkın alanı DEAŞ ve PYD/YPG teröründen arındırmıştır. 360 binden fazla Suriyeli bu bölgelerdeki evlerine dönebilmiştir.
Ancak, sınırlarımıza yönelik Suriye kaynaklı terör tehdidi sona ermiş değildir. Özellikle Fırat’ın doğusunda sınırın ötesinde konuşlu PYD/YPG terör örgütü unsurlarınca, son iki yılda yüzün üzerinde taciz ve hasmane eyleme maruz kaldık. Bu örgüt PKK’nın Suriye koludur. Nitekim, bu bölgedeki PYD/YPG tünelleri vasıtasıyla topraklarımıza patlayıcı ve mühimmat kaçırılmakta olup bu malzemeler PKK terör örgütüne transfer edilmektedir. Takdir edilecektir ki bu tür eylemleri hiçbir ülke tölere edemez ve gereken önlemleri alır.
PYD/YPG, Suriye içinde ve Suriyelilere yönelik de terör saldırıları düzenlemektedir. Daha vahimi, bu yapı, elinde tuttuğu bazı DEAŞ’lı militanları Türkiye’ye geçmeleri ve buralarda terör eylemi yapmaları karşılığında serbest bırakmaktadır.
PYD/YPG’nin, çocuk asker alımı, muhaliflere yönelik tedhiş, demografik yapının değiştirilmesi ve kontrolü altındaki alanlarda zorunlu askere alma gibi insan hakları ihlalleri yaptığına dair artan oranda kanıt bulunmaktadır. Yerel halkın PYD/YPG’nin mezaliminden şikayetleri sürekli artmaktadır.
PYD/YPG tehdidine yönelik beklenti ve hassasiyetlerimiz, Fırat’ın doğusunda askeri ve sivil mevcudiyeti bulunan, başta ABD olmak üzere tüm ilgili Müttefik ülkeler nezdinde her düzeyde defaatle dikkate getirilmiştir. Meşru güvenlik kaygılarımızı ele almak ve DEAŞ’le mücadeleyi sürdürmek amacıyla güvenli bir bölge oluşturulması konusunda ABD’yle görüşmelerimiz sonuçsuz kalmıştır.
Türkiye’nin, sınırlarının yanıbaşındaki teröristlerin varlığına tahammül etmesi beklenemez. Ayrılıkçı gündemlere sahip terörist grupların varlığı da Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve birliğini tehdit etmektedir.
Bu saiklerle başlatılan harekatın amacı, Türkiye sınırlarının güvenliğini sağlamak, bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve bu suretle Suriye halkını teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmaktır.
Harekat, uluslararası hukuk temelinde, BM Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkımız ve BM Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadeleye ilişkin kararları uyarınca, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve birliğine saygı temelinde yürütülmektedir. Daha önceki harekatlarda olduğu gibi, bu harekatın planlama ve icrasında da sadece bahsekonu terör unsurları ile bu unsurlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereç hedef alınmakta olup, sivil halkın zarar görmemesi için gereken her türlü tedbir alınmaktadır. Harekat, terör unsurları bu bölgeden temizlenene, sınır güvenliğimiz tesis edilene ve Suriye halkı PYD/YPG ile DEAŞ zulmünden kurtulana kadar devam edecektir.
Harekat ayrıca, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine veya Suriye’de tercih ettikleri başka yerlere, uluslararası hukuka uygun olarak ve ilgili BM kurumlarının koordinasyonunda güvenli ve gönüllü olarak geri dönüşlerini kolaylaştırmaya yönelik uluslararası çabaları desteklemeyi hedeflemektedir.
Türkiye’nin harekat alanının demografisini değiştirmek gibi bir amacı yoktur. Tam tersine, bu terörle mücadele harekatı, etnik temizlik de dahil olmak üzere, insanlığa karşı işlenen suç niteliğindeki PYD/YPG eylemleri nedeniyle yerlerinden edilmiş Suriyelilerin geri dönüşlerinin önünü açacaktır.
Türkiye’nin terörle mücadeleye dönük çabaları, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunmasına da katkıda bulunacaktır.
Bu mücadelede dost ve müttefiklerimizin ve uluslararası toplumun desteğini bekliyoruz.
Hüseyin Ergani,
Türkiye Cumhuriyeti
Filibe Başkonsolosu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.